Czy artykuły bez glutenu bywają lepsze?

Kupienie produktów bezglutenowych w przeszłych latach dotarło do świadomości zwykłego Kowalskiego. Nie powinno być to nowością, mnóstwo obecnych „stylów odżywiania” zaczynało w małych grupach, by po jakimś czasie ruszyć na podbój zwykłych gospodarstw.




Pies z kulawą nogą już się dziś nie zdumiewa popularnością wyszukiwań typu „sklep bezglutenowy” – stało się to powszedniością świadomego człowieka. Ale czy na pewno? Czy zakupy bezglutenowe to nie zwyczajnie przemijająca popularność, która błyskawicznie przemija? Tego typu pytanie stawia znaczna ilości znawców zagadnienia, zazwyczaj lobbujących za dietą klasyczną.

Okazuje się mimo to, że pytanie takie nie ma dziś znaczenia – produkty bezglutenowe trafiły ot tak w naszą codzienność. Da się ją osiągnąć także w sklepach poświęcanych, tych do głębi dostrzegalnych, jak i w tych w całości online. Również markety co chwila przekazują nam kupno takiej strawy.

Powstawało to ze banalnej ewolucji popularności – małe subkultury cisnęły się na konspiracyjny problem pożywienia bez glutenu. Popularność zagadnienia spowodowała, że sprawa dotarła pod oko naukowców, czego efektem były profesjonalne analizy naukowe. Odsetek z nich wykazuje niesprzyjający wpływ glutenu na kondycję człowieka. Badania te wpłynęły na dalszą sławę zagadnienia, które dotarło do popkultury – do książek w dużych sieciach księgarskich, do porannych talk-showów w TV oraz do prasy dla Pań.




Wraz z famą tematu, zjawiła się znaczna liczba dedykowanych sklepów. W dzisiejszych czasach sklep ze zdrową żywnością to slogan, dzięki któremu możemy odszukać znaczącą liczbę lokali, tak internetowych jak i lokalnych w określonym mieście, w jakim możemy nabyć jedzenie bez glutenu.

Czy gluten bywa potrzebny czy też nie – decyzja zależy od naukowców. Kto zaś własne zdanie posiada już wypracowane, ów, szczęśliwie, nie będzie miał trudności z zakupem wartościowych dla siebie produktów.