Pilniki diamentowe
Pilniki diamentowe zwane również krócej diamentami, służą do finalnego wykańczania krawędzi. Co to znaczy?
Pilniki diamentowe służą do:
– nadawania powierzchniom ostatniego szlifu
– polerowania krawędzi
– usuwania tak zwanego drutu, czyli powstałego przy obróbce „zadzioru” na styku dwóch krawędzi.
Pilniki diamentowe są typowymi narzędziami polerskimi, które piłują za pomocą drobin diamentów technicznych, są bądź zatopione w pilniku, bądź naniesione na pokrywającą go taśmę.
Co zyskuje się dzięki użyciu pilnika diamentowego?:
– powierzchnię bez uszkodzeń (rys, szczerbin, rowków)
– idealnie gładką powierzchnię.
Jednak jakość polerowania zależy od pewnych czynników, wśród których należy wymienić przede wszystkim:
– technikę pracy (co najważniejsze: pilnikami diamentowymi należy pracować NA MOKRO!)
– czas, który poświęcamy na to zajęcie
– gradacji pilnika diamentowego (gradacja, czyli prościej mówiąc grubość).
Warto też pamiętać przy pilnikowaniu o pewnej pomocnej zasadzie
– ZASADZIE STOPNIOWANIA. Na czym polega? To proste. Dla uzyskania najlepszego efektu należy zacząć polerowanie danej powierzchni od pilnika o najgrubszym szlifie i kończymy na tym o najdrobniejszym szlifie. Właśnie taka przyjęta taktyka pracy z pilnikami diamentowymi jest najskuteczniejsza.
Jednak nie wspomnieliśmy jeszcze najważniejszego, na jakich powierzchniach można pracować przy użyciu tzw. diamentów?
– stali stopowej i INOX
– aluminium i jego stopach
– ceramice technicznej
– drewnie, szkle
– stal utwardzona (powyżej 55HRc)
– i wielu innych
Jak już wcześniej wspomniano, należy bezwzględnie pamiętać o fakcie, że pilnikami diamentowymi pracujemy na mokro, żeby je chłodzić i – co więcej – przedłużyć ich żywotność. Czym najlepiej je chłodzić?
– zwykłą wodą
– roztworem wody i alkoholu (bądź denaturatu) w stosunku 50 do 50.
Technik chłodzenia też jest wiele, wymienić można:
– nanoszenie roztworu za pomocą pędzla na pilniku
– moczenie pilnika w roztworze.
Nieważne, którą technikę wybierzemy. Ważne, żeby pamiętać, by zapobiegać tarciu na sucho.