Słoikowanie owoców z ogródka

Sierpień się kończy, a wspólnie z nim owoce dostają intensywniejszych odcieni i smaków. Rwane oraz jedzone prosto z krzewu są najsmaczniejsze, więc trudno się im sprzeciwić. Są też znakomitym zarzewiem błonnika i cennych związków organicznych. Co zdziałać, żeby zachować dla siebie oraz najbliższych niesamowitą moc owoców?

Jakim sposobem stworzyć przetwory owocowe? Dżem.
1. Najkorzystniej, jeśli mamy swoje owoce w ogrodzie bądź na działce. Należy zebrać je oraz skrupulatnie oczyścić. Czasem trzeba przemyć owoce z niedoskonałości, szypułek i listków. Podobnie jest z kupionymi plonami, najlepiej na jarmarku, gdzie owych naturalność jest sporo porządniejsza aniżeli w sklepie.
2. Owoce trzeba poprzekrajać w drobne kawałeczki, wydobyć ziarenka – wówczas dostaniemy fakturę normalnego dżemu z częściami owoców. Jeśli jednak zależy nam na gładkim dżemie, to plony można zblendować, a jeżeli na dużych kawałkach – przekroić je w większe.
3. Powinno się przyszykować obszerne oraz wysokie
garnki (podczas podsmażania jest w stanie dojść do buchania i bryzgania cieczą).
4. Dołączamy małą miarę oleju, najlepiej roślinnego – łyżkę olejku z rzepaku albo jeszcze lepiej – oleju kokosowego.
5. Grzejemy olej i dodajemy nasze owoce.
6. Owoce należy trzymać na ogniu do osiągnięcia odpowiedniej dla faktury przetworów, jednak poleca się, by smażyć je kilka minut od bulgotania.
7. Kiedy nasze owoce gotują się, należy dodać do tychże specjalny mix do przygotowywania przetworów. A najlepiej stworzyć przetwory owocowe bardziej zdrowe, czyli dołożyć troszkę słodzika oraz agartynę (do spotkania bywa w prawie każdych hipermarketach).
8. Po zrealizowaniu właśnie tych czynności, należy zdjęte z ognia substancje rozlać prędko do wyczyszczonych oraz wyparzonych szkieł, zamknąć je oraz postawić „do góry nogami”, czyli dnem do góry. Pozostawić na dobę w takiej pozycji, aby przetwory owocowe się zapasteryzowały.

przetwory owocowe


Przetwory owocowe to perfekcyjny sposób na wykorzystanie nadwyżki owoców, jakie wyrastają większości w sadzie.